Slag bij Noordhorn

Tijdens de tachtigjarige oorlog, in het najaar van 1581 heeft een veldslag plaatsgevonden vlakbij Noordhorn: ‘De slag bij Noordhorn’. De Spaanse troepen onder leiding van kolonel Francisco Verdugo streden tegen de Hollandse (en Friese) troepen onder leiding van graaf Willem Lodewijk. Het schijnt nogal een bloedige strijd te zijn geweest, met veel slachtoffers aan beide kanten.

Op 30 augustus 2015 kan deze veldslag opnieuw worden herbeleefd. De slag bij Noordhorn wordt die dag nagespeeld door re-enacters, een unieke gebeurtenis. Meer informatie over het herbeleven van deze veldslag is beschikbaar op de website van de Schansenkrijg:  http://schansenkrijg.nl

Noordhorn
Gravure van de slag bij Noordhorn
Genoeg aanleiding om van het betrokken gebied in beeld te brengen met een serie luchtfoto’s. Op 18 april 2015 heb ik met de vlieger een serie luchtfoto’s gemaakt van het gebied tussen de Friesche straatweg en het dorp Noordhorn. Hoe zit dit gebied er nu uit? Zijn er nog sporen van de slag terug te vinden? Wie weet levert een archeologisch onderzoek nog nieuwe vondsten op.

Photo & Video Sharing by SmugMug
Noordhorn in het voorjaar van 2015

De volledige fotoserie is hier beschikbaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *