Scratch Extensies

Scratch is een programmeertaal voor kinderen, of anderen die willen kennismaken met het programmeren van een computer. Zoals ik eerder schreef wordt het pas echt leuk op het moment dat je vanuit je Scratch programma iets buiten je computer kan besturen. In deze post heb ik beschreven hoe dit kan met de offline versie van Scratch. Extensies (JavaScript extensie) blijken echter ook prima te werken in de online versie van scratch.

Hoe dat moet? Dat beschrijf ik hier in het onderstaande stapppenplan.

  1. Ga naar de scratch website: http://scratch.mit.edu
  2. Klik op ‘Create’.
  3. Als de ‘Scratch Project Editor’ is gestart druk je op de F12 toets. Nu verschijnt er onderin je webbrowser een nieuw scherm (zie screenshot).
   Screenshot from 2014-10-10 09:31:35
  4. Type het onderstaande commando op de onderste regel van van het scherm (zoals is te zien in de screenshot hieronder), en druk op enter. Op deze manier wordt een JavaScript extensie geladen.
   ScratchExtensions.loadExternalJS("https://raw.githubusercontent.com/LLK/scratch-extension-docs/master/weather_extension.js")

   Screenshot from 2014-10-10 09:35:05

  5. Druk wederom op de F12 toets om de ‘developer tools’ te sluiten. En klik op ‘more blocks’. Er is nu een extra blokje zichtbaar geworden wat zojuist is geladen (zie screenshot).Screenshot from 2014-10-10 09:38:17
  6. Het nieuwe blokje kan worden gebruikt in een Scratch programma. In dit geval wordt het weer (de temperatuur in Fahrenheit) bepaald. Wederom, zie onderstaande screenshot voor een voorbeeld programmaatje (wanneer op het vlaggetje geklikt wordt roept het katje de huidige temperatuur in Boston).Screenshot from 2014-10-10 09:42:06
  7. Een scratch programma waarin extensie worden gebruikt kan normaal worden opgeslagen op de Scratch website. Omdat er gebruik wordt gemaakt van extensies, die nu nog experimenteel zijn, is het niet mogelijk om deze Scratch programma’s via de Scratch website te delen.
  8. Bij het opnieuw laden van het Scratch programma moeten stap 3, 4, 5 opnieuw worden uitgevoerd. Dit kan worden opgelost door gebruik te maken van GreaseMonkey, een plugin voor de firefox webbrowser (er is vast ook wel een vergelijkbare tool voor andere browsers) waarmee extra JavaScript (het laden van een paar extensies bij het openen van Scratch) kan worden uitgevoerd.

Op dit moment zijn de Scratch extensies nog experimenteel. Voor zover ik kan beoordelen is het Scratch team zeer zorgvuldig met het toevoegen van nieuwe functionaliteit, wat bij dit soort extensies helemaal belangrijk is. De laatste berichten zijn dat extensies in 2015 worden toegevoegd aan de officiele versie van Scratch.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *